Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, 180 osaamispistettä

Tutkintonimikkeet: Tarjoilija, Kokki
Osaamisalat: Ruokapalvelun osaamisala, Asiakaspalvelun osaamisala

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT | 145 OSP

  • pakollisten tutkinnon osien laajuus on 85 osaamispistettä
  • valinnaisten tutkinnon osien laajuus on 60 osaamispistettä.

YHTEISET TUTKINNON OSAT | 35 OSP

Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon on Ekamissa tarjolla seuraavat osaamisalat:

  • ruokapalvelun osaamisalan (kokki)
  • asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija)

Perustutkinnon suorittanut osaa

  • toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
  • palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
  • hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
  • toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Tutkinnon suorittanut kokki osaa

  • toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
  • valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
  • laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Kokin Pakolliset tutkinnon osat /85 OSP

Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa

  • toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
  • kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
  • esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.

Tarjoilijan Pakolliset tutkinnon osat /85 OSP

Valinnaiset tutkinnon osat | 60 osp

Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurtalouden toimipaikoissa.

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.