Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, 180 osaamispistettä
Tutkintonimikkeet: Tarjoilija, Kokki
Osaamisalat: Ruokapalvelun osaamisala, Asiakaspalvelun osaamisala
Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
AMMATILLISET TUTKINNON OSAT | 145 OSP
- pakollisten tutkinnon osien laajuus on 85 osaamispistettä
- valinnaisten tutkinnon osien laajuus on 60 osaamispistettä.
YHTEISET TUTKINNON OSAT | 35 OSP
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen / 11 osp
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen /6 osp
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen /9 osp
Viestintä- ja vuorovaikutusosaamisen laajuus on vähintään 11 osaamispistettä, matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen laajuus on vähintään 6 osaamispistettä ja yhteiskunta- ja työelämäosaamisen laajuus on vähintään 9 osaamispistettä. Lisäksi yhteisiin tutkinnon osiin tulee sisältyä valinnaisia osaamistavoitteita opiskelijan valitsemasta yhdestä tai useammasta yhteisestä tutkinnon osasta ja tutkinnon osan osa-alueelta tai osa-alueilta siten, että yhteisten tutkinnon osien 35 osaamispisteen laajuus täyttyy.
Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon on Ekamissa tarjolla seuraavat osaamisalat:
- ruokapalvelun osaamisalan (kokki)
- asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija)
Perustutkinnon suorittanut osaa
- toimia ravitsemisalan ruoanvalmistuksen tai asiakaspalvelun suunnittelu-, toteuttamis- ja myyntitehtävissä
- palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita asiakaslähtöisesti
- hyödyntää ammattisanastoa vierailla kielillä ja kulttuurien tuntemusta
- toimia myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti, vastuullisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.
Tutkinnon suorittanut kokki osaa
- toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot
- laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.
Kokin Pakolliset tutkinnon osat /85 OSP
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Lounasruokien valmistus, 40 osp
- Annosruokien valmistus, 25 osp
Tutkinnon suorittanut tarjoilija osaa
- toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa
- kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
- esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia.
Tarjoilijan Pakolliset tutkinnon osat /85 OSP
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Valinnaiset tutkinnon osat | 60 osp
- Kahvilapalvelut, 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
- Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
- À la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
- À la carte -tarjoilu, 30 osp
- Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
- Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
- Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen, 20 osp
- Huippuosaajana toimiminen, 15 osp
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
- Laivatalouspalvelut, 20 osp
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 20 osp
Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurtalouden toimipaikoissa.
Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.