Laivatalousopinnot – laajenna työkenttääsi maalta merelle!
Ravintola- ja catering-alalla voit hakea suorittamaan Laivatalouspalvelut -tutkinnon osan, jonka laajuus on 20 osaamispistettä. Laivatalouspalveluopinnot suoritettuasi voit hakea Trafilta laivakokin tai talousapulaisen pätevyyskirjaa. Pätevyyskirjan saatuasi voit työskennellä rahti- ja matkustaja-aluksilla.
Työtehtäviäsi laivalla
- Ruoanvalmistus- ja varastointitehtäviin osallistuminen laivakeittiössä muun taloushenkilöstön kanssa.
- Pentteritilan ja messin kunnostaminen ja varustaminen ruokailua varten.
- Laivan astiahuolto.
- Laivan henkilökunnan ja/tai matkustajien asiakaspalvelu alakohtaista kielitaitoa hyödyntäen.
- Laivan henkilökunnan ja matkustajien hyttien, messin, oleskelutilojen ja muiden yhteisten tilojen siistiminen sekä viihtyisyydestä huolehtiminen.
- Omavalvontasuunnitelman noudattaminen.
Opintojen sisältö
Opiskelija osaa
- työskennellä laivatyössä merenkulkuelinkeinon ja laivan toimintaympäristössä
- aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
- kunnostaa ja varustaa pentteritilat ja messin ruokailua varten sekä toimia laivakeittiössä
- toimia asiakaspalvelutehtävissä sekä huolehtia tilojen viihtyisyydestä
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
- arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenen.
Lisätietoja tutkinnon osan sisällöistä voit lukea Opetushallituksen ePerusteista.
Pääsyvaatimukset
- Opiskelet Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa tai sinulla on kokemusta tai koulutusta hotelli-, ravintola- ja cateringalalta.
- Sinulla tulee olla voimassa oleva passi, merimiespassi, merimieslääkärintodistus, salmonellatodistus, hygieniapassi ja vapaa-ajanvakuutus.
- Sinun tulee sitoutua suorittamaan työelämässä järjestettävä koulutus koulu-, ropax-, rahti- tai matkustajalaivalla.
- Sitoudut oppilaitoksen järjestämiin huumetesteihin, jos sellaisia järjestetään.
- Olet näyttänyt sitoutuvasi oppilaitoksen järjestyssääntöjen ja hygieniaohjeiden noudattamiseen, eikä aiemmissa opinnoissasi ole ollut huomautettavaa.
- Selviydyt työssä rutiininomaisista työtehtävistä ja arkipäivän tilanteista englannin kielellä ja sinulla on valmiudet toimia monikielisessä työyhteisössä.
- Sitoudut suorittamaan Turvallisuus- ja turvakoulutukset (6 osp):
- pelastautuminen (sisältää testin, että pystyt uimaan yhtäjaksoisesti 200 m)
- pelastuslautta- ja venemieskoulutus
- työsuojelu ja alus sosisalisena ympäristönä
- turvatoimiasioiden perus- ja lisäkoulutus
- ensiapu
- palonsammutus.
Hakeminen
Voit hakea laivatalousopintoihin,
- kun olet suorittamassa ravintola- ja cateringalan perustutkintoa tai
- kun sinulla on kokemusta tai koulutusta hotelli-, ravintola- ja cateringalalta.
Voit hakea opintoihin ottamalla yhteyttä matkailu-, ravitsemis- ja elintarvikealan tiimipäällikkö Anneli Saguliniin.
TE-palveluiden laivatalous-koulutus
Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti Etelä-Kymenlaakson alueen työnhakijoille, joilla on työllistymissuunnitelmassa todettu koulutuksen tarve. Koulutus voi koostua yhdestä tai useammasta tutkinnon osasta. Katso tiedot TE-palveluiden sivulta >> tästä.